Afbeelding
Goedkope cabriolet? golf 3 of 4

Goedkope cabriolet? Dit is de beste keuze

Ben je op zoek naar een goedkope cabriolet? Eentje die betrouwbaar is en in onderhoud niet teveel kost? Dan is de Volkswagen Golf 3 of 4 cabrio waarschijnlijk iets voor jou. Deze inmiddels youngtimer is goedkoop te krijgen, kost weinig in onderhoud, rijdt zuinig en is zeer betrouwbaar.

Rij impressie

Afgelopen zondag zijn we een stukje gaan rijden met een Golf 3 cabrio uit, schrik niet, 1995. De electrische kap opent soepel en verrassend snel waarna de pret kan beginnen. Bij het omdraaien van de sleutel zie ik dat de kilometerstand inmiddels op 291.000 kilometer staat. Bij een andere tweedehands zou ik bij zoveel kilometers zeggen; "laat maar staan". Maar de Golf 3 lijkt bij deze kilometerstand net ingereden te zijn. Ik draai de sleutel om en de motor draait direct en soepel. De 1.8 66kw benzinemotor draait alsof deze net de fabriek heeft verlaten. Hij is stil en loopt heel regelmatig. De uitlaat vertoont geen rook en ook het schakelen gaat heel soepel. 

De oprit naar de snelweg is de volgende test. Het is een korte klim om op de snelweg te komen maar de auto heeft hier totaal geen moeite mee. De trekkracht is nog enorm en je merkt aan alles dat de auto sportief vooruit wil. Met 120 cross ik over de A12. Zonder windvanger is dat met deze temperatuur prima te doen maar wanneer het iets kouder is denk ik dat de wind die in je nek slaat best fris kan zijn.

Het verbruik van de auto is ook prima, in de stad rijdt hij 1 op 10, op de grote weg is 1 op 15 prima te doen. De Glf beschikt over een relatief grote kofferbak. Dit komt omdat het dak niet in de kofferbak verdwijnt maar er bovenop komt te liggen. Alhoewel geen enkele cabrio echt gemaakt is om passagiers mee te nemen, is de ruimte op de achterbank zeer goed te noemen. Met vier volwassenen toeren is geen enkel probleem.

Wat kost een tweedehands golf cabrio?

Waarschijnlijk omdat er veel van zijn gemaakt, kan je een goede tweedehands Golf vaak al voor minder dan € 1000,00 kopen. Het model waar ik in reed kost € 1500,00 maar dan heb je wel een nieuwe APK, een kleine beurt een waterdichte en elektrisch bedienbare kap, en elektrisch bedienbare ramen. 

Waar moet je op letten?

Wil je een goede en betrouwbare Golf, koop dan bij voorkeur de 1.8 of 2 liter benzinemotor of een diesel. De 1.6 benzine motor raden we af. Deze geeft nog wel eens een storing. Electronica is niet altijd het sterkste punt geweest van Volkswagen. Check dus altijd alle knoppen en verlichting. Ook elektrisch bedienbare ramen willen nog wel eens haperen. Golfjes staan er om bekend dat ze goed waterdicht zijn. Gaat de kap lekken, dan is dat meestal bij de scharnier ter hoogte van de achterbank of bij de rubbers boven de portieren. In het eerste geval zit er vaak een scheurtje in de kap, in het tweede geval kan het zijn dat de portieren niet juist zijn afgehangen.

Een ander punt van aandacht is roest. Met name de dorpels zijn gevoelig voor roest en ook de spatborden voor vertonen nog wel eens de bekende roestblaasjes.

Onderdelen voor de Golf 3 en 4 zijn goed te vinden en relatief goedkoop. Ik krijg het gevoel dat alle onderdelen met hooguit 4 schroeven vastzit waardoor het voor handige lieden lekker klussen is. 

 

Wegligging en rijgedrag

Een beetje autoliefhebber kan zijn hart ophalen met een ritje in deze cabrio. De wegligging is zeer goed te noemen net als de vering. De auto voelt in bochten alsof het een roadster is. Hij is vlot ook met 290.000 kilometer op de teller. Je zit in 10 seconden van 0 op 100. Niet slecht voor een auto van 24 jaar oud.

Wil je een goedkope, betrouwbare en leuke cabrio? Dan is de golf 3 of 4 cabrio zeker een aanrader.

 

Redactie

Labels