Afbeelding
7 mooiste cabrio-routes

De 7 mooiste cabrio routes van Nederland

Bij toeren met een cabrio draait alles om de route.

Als de zon schijnt, de temperatuur aangenaam oploopt en de wind zich koest houdt, is het eindelijk zover. Het dak kan van uw cabrio af, waarna u kunt beginnen aan een aantal heerlijke toertochten.

Toeren met een cabrio is iets heel anders dan rijden met een normale auto. Het gaat niet om snelheid, het gaat er vooral om dat u een relaxte route rijdt, waarbij u veel mooie dingen ziet. Veel binnendoorweggetjes dus, met het liefst zo min mogelijk verkeer op de weg. Uiteraard wilt u het liefste ook niet de hele dag doorrijden; dan ben je zo door je route heen…. Af en toe is het dus fijn om even uit te stappen en te genieten van een mooie bezienswaardigheid of van een heerlijke lunch op een mooi terras.

Cabrio routes ANWB

De ANWB heeft al jaren een lijst beschikbaar met daarop maar liefst 47 recreatieve autoroutes die u kunt rijden. Voor mensen die al jaren recreatieve cabrio routes rijden, is dat ongetwijfeld gesneden koek, maar als u nog niet zo’n ervaren toerrijder bent, is het ongetwijfeld fijn om dat aantal wat omlaag te brengen. Bovendien legt de ANWB niet uit waarom juist die ene route zo mooi is. Ik doe dat wel in dit overzicht van de 7 mooiste cabrio routes van Nederland.

7. Wad en Maren route – Groningen

Voor het grootste deel van de Nederlanders is het ongetwijfeld behoorlijk lang rijden voor ze deze route hebben bereikt. Het beste rijdt u deze tocht dus niet in één dag en combineert u hem met 1 of 2 hotelovernachtingen in het gebied. Maar juist vanwege het enorm afgelegen karakter van de route is hij de moeite waard. Het Wad en Marengebied in Noord-Oost Groningen is een prachtig stukje Nederland dat vrijwel niemand kent of gezien heeft. Het gebied is in de loop der tijd veroverd op het water. Dat ging echter niet vlekkeloos en bij hoogwater braken de dijken regelmatig door. Om niet hun huis en veestapel te verliezen, besloten de boeren terpen aan te leggen. Heuvels waarop ze hun boerderij bouwden en waar ze eventueel hun vee naar toe konden brengen bij hoog water.

De route voert langs heel veel dorpen, waarvan een deel zelfs op terpen is gebouwd. Een mooi voorbeeld daarvan is Winsum-Obergum. Twee aan elkaar gegroeide dorpen die ieder op een terp zijn gebouwd. Winsum is verder heel historisch, met ondermeer een prachtig historisch marktplein, waar u heerlijk kunt zitten bij verschillende restaurantjes of cafés.

De meest bekende attractie op de route is ongetwijfeld de zeehondencrèche van Pieterburen. Hier worden al vele jaren gewonde of verweesde zeehonden opgevangen. Na verloop van tijd worden ze weer losgelaten in het Waddengebied. U kunt hier zelf ook een kijkje nemen. Vanaf Pieterburen is het vervolgens maar een paar honderd meter naar de zee. Ideaal als u even de benen wilt strekken voor een mooie wandeling als onderbreking van de route.

6. Sallandroute – Overijssel

Ik vermeld de Sallandroute vooral vanwege de vrijwel perfecte combinatie van natuur en cultuur. De route begint en eindigt op de N348, vlakbij Deventer. Hij maakt vervolgens een rondje waarbij u via Holten en Ommen uiteindelijk weer in Deventer eindigt. Tussendoor komt u door het Sallands heuvelgebied. Eén van de mooiste natuurgebieden van Nederland, maar voor de meeste mensen uit de Randstad net iets te ver weg.

Het gebied rondom en achter de IJssel was vroeger een heel rijk gebied. Kooplieden uit onder meer Deventer, Zuthpen, Kampen en Zwolle dreven handel met vooral de Scandinavische landen. Ook het achterland profiteerde daarvan mee. U ziet onderweg een prachtige combinatie van oude molens, kastelen, landhuizen en hele oude boerderijen.

De meest interessante plek, waar u zeker even moet stoppen, is Holten. Vlak daarbij vindt u ook de Holterberg. Houdt u van wandelen, dan is het zeker de moeite waard om uw wandelschoenen aan te trekken en een stukje de Sallandse Heuvelrug op te wandelen. U kunt er ook voor kiezen om een hapje te eten bij de vele restaurants in het gebied.

5. De Bollenstreekroute – Zuid-Holland

Dit is een route die u vooral in het voorjaar moet rijden. Het gebied staat vooral bekend vanwege de vele bloembollenvelden die u kriskras door elkaar ziet liggen. Daarnaast vinden de telers het belangrijk om ieder jaar te showen hoe mooi hun bloemen wel niet zijn. Dat gebeurt tijdens de bloemencorso`s. Natuurlijk is er ook nog de Keukenhof, maar die ligt (express?) niet op de route.

De cabrio tocht begint in Oegstgeest, dat net boven Leiden ligt. vervolgens rijdt u naar het noorden en komt u onder meer langs Lisse en Hillegom. Dit zijn bij uitstek plaatsen waar u veel bloembollenvelden kunt zien. Rijdt u nog wat verder, dan steekt u bij Vogelenzang de Leidsche Trekvaart over. Deze werd vroeger gebruikt als belangrijkste transportroute voor de Bollenstreek. Het was de reden waarom de telers überhaupt in dit gebied bloembollen gingen poten.

Als leuke afwisseling komt u uiteindelijk in Noordwijk terecht. Dit is vlakbij zee en levert een overgang op naar het duinengebied en natuurlijk het strand. Als u wilt kunt u hier de auto even parkeren en een lekkere strandwandeling maken. Tenslotte komt u weer uit in Leiden. Dit is een ideale plek om uw toer af te sluiten. U kunt heerlijk eten in de vele restaurants en cafés van de stad. Vergeet ook niet om even langs te gaan bij de Burcht. Dit is de plek waar vroeger het kasteel stond dat de stad bewaakte.

4. Zuid-Veluweroute – Gelderland

Van alle cabrio toertochten, is dit een echte klassieker die u eindeloos kunt blijven rijden. De route voert van Ede tot Arnhem en gaat vervolgens via het Park de Hoge Veluwe weer terug naar Ede. Het grootste gedeelte van het parcours loopt langs de rand van de Veluwe, wat er voor zorgt dat u niet de hele dag in het bos rijdt.

Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om even uit te stappen en wat anders te doen. Zo kunt u in Arnhem een bezoek brengen aan het Openluchtmuseum. Ook dat is natuurlijk een klassieker, maar wel eentje die mooi in de sfeer van de route past. Bij Arnhem vindt u de Veluwezoom. Een gebied waarbij de bebossing iets minder dicht is en er meer ruimte is voor open grasvlaktes. Iets verder naar het noorden is dit totaal anders.

De route voert vlak langs de ingang van de Hoge Veluwe. Helaas mag u daar met de auto niet in. Wel kunt u stoppen en overstappen op één van de vele witte fietsen van het park. Waar u wel met de auto kunt komen, is Sint-Hubertus. Dit jachtfort hoort officieel ook bij het park, maar is los te bezichtigen. Het is zeker de moeite waard en biedt bovendien gelijk de gelegenheid om wat te eten of te drinken.

3. Friese merenroute – Friesland

Als er één ding is wat je graag wilt, dan is het wel met je cabrio rustig langs vergezichten toeren. In veel gebieden in Nederland is dat erg lastig. Ons land is nou eenmaal erg volgebouwd. Een uitzondering daarop is het Friese merengebied. In verhouding wonen hier heel weinig mensen en is er erg veel natuur. Daar bovenop is het ook nog eens een behoorlijk toeristisch gebied, wat betekent dat de voorzieningen helemaal in orde zijn.

De route begint officieel in Sneek, maar als u vanuit het zuiden komt, kunt u ook bij Rohel beginnen aan het Tjeukemeer. De route gaat vanaf daar naar het noorden en voert via Joure naar Terherne. Dit is de plek van het Kameleondorp, dat u overigens ook echt kunt bezoeken. Verder is het ook één van de mooiste stukken van de route. Ga gerust iets langzamer rijden en geniet hier echt even van het prachtige uitzicht.

Via Grou komt u uiteindelijk in Sneek terecht. Dit is een echte watersportplaats, waar u gerust even kunt stoppen voor een lunch. Ook de stad zelf is de moeite van het bezichtigen waard. Bent u klaar, dan stapt u weer in de cabrio en komt u bij het volgende hoogtepunt van de tocht terecht. Dat is het rondje Oudega-Gaastmeer-Heeg, waarbij u heel veel water ziet. En met mooi weer ook heel veel boten. Als laatste rijdt u nog om het Slotermeer heen, waarna u weer uitkomt bij het startpunt.

2. Lek en Lingeroute

Het gebied van deze tocht ligt vlakbij de Randstad, maar is toch nog behoorlijk onbekend. Het is een gebied van polders, vaarten, molens en veel boerderijen. Veel vlak land dus, waar het bij mooi weer heerlijk cruisen is: weidse uitzichten die vanaf de vele dijken op de route ook nog eens extra goed te zien zijn.

De route begint bij Arkel aan de Linge, een dorpje net boven Gorinchem. Vanaf daar rijdt u de dijk af langs de Linge. Dit is geen grote rivier, maar wel een hele lange. De route volgt de Linge tot aan Asperen en buigt dan af naar het noorden om de Lek te vinden. Als u wilt kunt u de Linge natuurlijk ook verder volgen.

Bij Beesd vindt u namelijk het landgoed Mariënwaarde, dat deels is opengesteld voor auto`s. Een hotspot voor cabriorijders. Via heel veel polders komt u uiteindelijk in Everdingen terecht. Vanaf daar volgt u de Lek helemaal tot aan Streefkerk. Vanaf daar voert de route via de Albasserwaard, met wederom veel polders en molens, weer terug naar Arkel.

1. Mergellandroute (Limburg)

Deze route kan uiteraard niet ontbreken in deze top 7. Naar mijn mening is deze route de mooiste cabrio route van Nederland. De reden daarvoor is dat hij zo niet-Nederlands is. U vindt hier heuvels, kalksteenafgravingen, Bourgondische kastelen en een totaal andere cultuur.

Het rijden van deze route is alsof u stiekem even naar het buitenland gaat, terwijl u eigenlijk gewoon nog in Nederland bent. De route voert bovendien langs een groot aantal mooie plaatsen. Zo komt u onder meer langs Vaals, waar u het drielandenpunt vindt. Even daarvoor rijdt u over de Epenerbaan door een prachtig heuvelachtig en bosrijk gebied.

 

Bron: UltramarXL